Veckans...

Ja, helg, dags för tips, videos och länkar. Jag kör i en EU-anda. Så ni som mår illa av politik/inte vill lära sig kan gå bort från sidan. Nu har redan gett mig en till läsare. Vi börjar direkt;

Veckans länk

När jag satt på en bänk vid valstugorna i Medborgarplatsen, efter att ha tagit reklam, information och frågat lite, så ringde min bror för att fråga en sak. När jag ändå var där frågade jag om han tänkte rösta, "ja", svarar han med en självklar betoning. "Vad ska du rösta på då?", frågade jag ju självklart. Han tvekar men säger stolt "Socialdemokraterna, högern vill ju bara höja skatterna för massa fattiga människor". De som är lite insatta vet att det bara är Vänstern som vill höja skatterna för "ja, alla" som Mona Sahlin sa i partiledardebatten på Agenda.
   Det kan ju vara lite svårt att veta vad blocken/partierna tycker. Läste SvD i dag där jag hittade en utmärkt upplaga där de förklarar och svarar på EU:s hjärtfrågor:

Högern, respektive vänstern. Ja, nu kan man kalla Miljöpartiet vänster. Någon måste ju plocka upp socialdemokratiska mittenväljare som Sahlin nu förlorar.

Veckans tips

I det senaste valet fanns det massa tester, quizar och liknande "partiers åsikter" tillgängliga, också på Internet. Nu, EU-valet, har det inte kommit lika många. Men jag hittade en kanske lätt och okomplicerad på Aftonbladets hemsida. Du hittar den här. Gissa mitt resultat? :)

Veckans debatt

Nu finns det många alternativ till den så frånvarande debatten. Nu kanske sker debatten om skatterna någonstans, det hjälper ju inte. Förra EU-valet var det 37 % av de röstberättigade som röstade, vilket är en katastrof enlig statsvetare. Obamas valmkampanj var genialisk. Genom Facebook och MySpace och dylikt fick han massa ungdomar engagerade och som hjälpte finansiera hans valkampanj. På så sätt var det orättvist, han fick ju mer och mer pengar, vilket gjorde att han kunde trycka tusentals t-shirts, sammarbeta med massa caféer så de promotar honom osv., men hans valkampanj skrev historia och nu går många efter honom. Ett exempel;




Hoppas ni lärde er något nu! Karim.

Inga superlativ haglar över Slättgårds informationssystem

(Om Slättgårdsskolans Dag under detta inlägg.)
LEDARE: Det kan vara en vanlig kväll
 när förundringen börjar. "Har vi NO i morgon?", "var har vi, i Bredäng eller Slättgårds?", "Ia är borta i morgon, har vi någon vikarie?", "var inte Peder borta, har vi i morgon?", "har vi i tältet eller i Bredäng?", "hade inte Bredäng basketturnering, har vi inte i tältet då?"...bara några av frågorna jag ställer mig på vanliga veckodagar på Slättgårdsskolan - det måste bli en förändring. Skolan måste bli bättre på att informera elever!

Visst, det kanske blir så ibland när någon lärare spontant sjukskriver sig själv och ringer in det på morgonen, men det är inte alltid så, och på något sätt måste skolan bli bättre på att informera det. Om man inte gör det blir det ju, som det visserligen har blivit, en attitydsförändring. Folk tar inte lektionerna, lärarna eller skolan seriöst. En lektion dit, sovmorgon hit, håltimme där osv. Blir man å andra sidan väl informerad, får planera mer osv., så lär man sig ta ansvar och skolan känns mer seriös än en grej som ingen tar seriöst utan styrs av skolplikten.
  Det kanske är så på alla skolor. Men bara för det behöver det inte vara så på vår skola. Vi måste ändra det här. Man kan göra allting från att informera mig så jag skriver in det på bloggen, informera Hadid så att han uppdaterar skolans hemsida, kanske skaffa ett användarkonto på http://www.twitter.com/, där någon (kanske en elev med någon kompensation efter allt) kan uppdatera med små, små inlägg, kolla in hemsidan så förstår du. Det som krävs är att den måste vara seriös och inte bli uppdaterad senaste dagen. Eftersom alla kanske inte kan ha tillgång till Internet just då, kanske måste kolla hos en kompis eller något och då måste det stå hela tiden. Eller när Lotta får informationen så skriver hon bara in det snabbt medan hon jobbar, lätt va?

Det jag tänker på var förra fredagen och på orienteringen. Den information vi fick dagen innan orienteringen var att det skulle ske vid "Gröna stugan" (???). Läraren som skulle informera oss om detta fanns inte alltid tillgänglig när man skulle fråga honom om var det var och han fick inte heller någon bra information om var det var,  vilket måste ändras. Det här är inte 3:e klass där alla måste träffas innan. Man kan skapa egna tider, ta ansvar och känna det genom att man kan åka dit själv, vilket man måste göra på gymnasiet, alla kommer inte träffas och gå två-och-två till platsen.
   Och förra fredagen skulle vi ha NO, de två timmarna på fredag morgon, halvklass (9:orna). Det brukar inte vara samma tid, inte samma lokal - inte ens i samma skola. Därför vill man inte komma dit, och sedan få höra att läraren inte är där och ingen vikarie finns, eller gå till fel skola, komma för tidigt, inte ha med rätt material osv. (Var inte där i dag, hade en killer-huvudvärk.) Men ni förstår.

En aspekt av det hela har vi glömt: "Mentorstiden då?", den lilla tiden man har med sin mentor och talar om veckan, framtida saker som prov, dylikt och fyller i enkäter och andra saker. Inte alla är där, det blir inte alltid, inte alla kommer ihåg allt, inte alla har en loggbok med sig, mentorn vet inte alltid allt eller skriver ner allt (speciellt inte som vilka tider en viss lektion är, eller om en lärare kommer bli sjuk), så vi måste göra något annat. Mentorstiden kan inte ge all information, dessutom är den bara två gånger i veckan.

Det här blir mycket viktigare när man kommer upp i högstadiet. Just ansvaret, hur seriöst det är, annars blir det som Björklund säger: En flummskola. Dessutom är själva tiden jätteviktig. Man kunde göra något annat, plugga hemma eller sovit! Man får så mycket ångest när man kommer till skolan och har två timmar sovmorgon, "egentligen". Nästan alla visste förutom de som kanske inte är kompis med alla, kanske inte alltid är inne på MSN eller som inte lever sitt liv runt sin mobil. Så att "det kan spridas mellan varandra"-argumentet faller också platt. Man kan inte bara lämna över allt på eleverna. Och det är bara OM någon får reda på det.

Hur skolan väljer att göra är inte viktigt. Det spelar faktiskt ingen som helst roll, det som spelar roll är att vi blir informerade och slipper fråga runt, oroa oss, känna ångest, ta skolan oseriöst, ta mindre ansvar och allt annat som kommer med. Kommunikationen mellan skola, lärare, elever måste förbättras mycket mer.
   Dessutom är det en sådan dubbelmoral. Lärare, som inte alltid kommer i tid, blir jättesura på eftersläntrare som kommer in 5 minuter när man som elev kan komma och bli överraskad om att man har två timmar sovmorgon, eller börjar 25 minuter tidigare. Men då är det okej, eleven visste ju inte om att vi egentligen började 8 och inte 8.25. Som argument till de som kommer försent brukar de säga "det går jättemycket tid på ett år på att folk kommer försent och stör andra". Det går också jättemycket tid på att oroa sig över lektioner och dagar, vänta på att lektioner ska börja och man kan inte åka hem eftersom man skulle bara behöva komma tillbaks direkt och på att man kommer "försent" till lektioner eftersom "svensklektionen bytte med SO-lektionen" eftersom två lärare bestämde det i går kväll... Bra där!

Nej, istället är det eleverna som måste äta upp den väldigt svårsmälta moralkakan vi får p.g.a. att vi inte tar tider seriöst. Om vi ska ta det seriöst måste ni också det. Jag tycker ungdomar är för slappa och kaxiga. Kommer försent, talar på lektioner, gör inte sina läxor. Men samtidigt så, även om de inte ändrar sig om det blir seriöst, är det inte rätt att kritisera dem för något skolan och lärare själva gör.
   Det här är ingen politisk fråga, ingen kommunalfråga och ingen ekonomisk fråga. Man måste inte anställa fler personal, kommunen har inget med det att göra och ingen politisk inriktning har någon skillnad. Vi måste ha ett bättre information- och kommunikationssystem i skolan.
   Självklart gäller inte det här alla lärare. Men det är en hel del. Men om man skapar ett konto på Twitter.com, där man kan skriva små meddelande, kan en lärare bara gå in och skriva där. Alla kanske inte får reda på det, men det är bättre än ingenting. Då kan man faktiskt ringa någon och be någon kolla om någon har uppdaterat osv., man kan kolla innan man går till skolan, speciellt om man bor lite längre bort.

Bättre kommunikation mellan elever och lärare i framtiden, tack.

Karim


Slättgårdsskolan - 40 år!

Ja, nu har jag nog alla bilder och grejer jag behöver för att rapportera om Slättgårdsskolans dag, vilket jag tror de allra flesta var på. Och vilken dag det var! Solen sken, stämningen var på topp och allting bara rullade på. Allt från ansiktsmålning, flertal aktiviteter, godis-, -korv och popcornförsäljning, tipsrunda, kampanj mot mobbning, odling, utsläpp av fjärilar, tomatplantor, olika och flera uppträdanden, konstutställning, film- och bildvisning, ja, och det är flera saker jag inte nämnt, men det var en helt galen dag!

Det hela började med att man träffades i klassrummen för att sedan gemensamt gå ner till scenen där folk skulle uppträda. Allt från tjejgrupper till rockband till nyckelharpsspelande - you name it. Från Arvand fick man höra lite modern rock, Green Day, som var hur bra som helst! Sen fick vi lite Metallica också från musikgruppen, elevensval. Också fick vi inte lika så rockig musik från Frida och Nicole, jättebra det också! Alla var bra!
   Efter det kunde det gå hur som helst. Eftersom jag själv stod i cafét hela dagen fick jag känslan av att nästan alla gick förbi där åtminstone en gång, för det kändes som att vara mamma till 500 personer som inte ätit på hela dan - alla ville ha korv! Men det var roligt och det bästa var ju att vi skänker det mesta efter - woho!

Inte många vet det, men vi har en förälder på skolan som en fotograf. Tomas Persson, pappa till Kevin i mellanstadiet, gjorde ett otroligt jobb. Jag tror alla faktiskt såg honom, lång kille med ett otroligt långt objektiv? Aja, han har satte ihop ett otroligt bildspel, http://tomaspersson.se/dagen/index.html, sätt på en smörig låt i bakgrunden och det är fulländat. Även om Linda Brodén i 9 A tog bilder för dagen, så räcker det med bildspelet för det fångade verkligen helheten med det hela och stämningen.

Dessutom är det här en tid att tänka på de bortgångna, på vilket sätt man vill, och ge en tanke till tradgedin som gjorde att vi bytte datum på dagen. Det var inte på samma dag, inte ens dagen efter, men det kändes fel att fira och ha det bra när någon annan inte gjorde det. Alla som har varit med om något liknande vet hur jobbigt det kan göra och att man behöver mycket stöd, jag hoppas att allting har gått bra.

Det finns väl inte så mycket att säga nu. Det var en otrolig dag med mycket att göra och vi hoppas att alla hade det bra i alla fall. Fick även se några gamla ansikten från skolan, några som slutat. Nostalgitripp eller något... Men dåså, jag rekommenderar bildspelet stakt om ni vill se lite bilder, och några siffror om hur mycket vi tjänade in eller liknande hoppas jag få så snart som möjligt.

Och, vad tycker ni? Var det fler människor eller färre? Det är lätt matte faktiskt, med tanke på att vi har ytterligare en årskurs, det var 40-årsjubileum, jag såg flera gamla ansikten, det var mycket folk var jag än gick och att det allmänt kändes som fler, tycker jag att det var fler i alla fall. Vissa sa färre - ?????.

Om jag hinner rekommenderar jag artiklar, videos och skriver lite tips om allmäna saker som jag fann/finner nyttiga. Keep readin'!

Karim - grattis skolan, ex-lärare, ex-elever och ex-styrelsemedlemmar. Det har varit 40 år och jag hoppas på 40 ännu bättre år!

Bara några dagar kvar nu

Nu är Frida här. Ja, bloggandet för mig går väl sådär. Hoppas att jag förbättrar mig lite iallafall. Karim har ju varit jätteduktig med att skriva, så behövs jag verkligen då? Fast det kanske behövs någon annan med andra åsikter som också skriver. Ja, så är det nog. Tur att jag finns då, haha.

I lördags var det ju Slättgårdsskolans dag. Enlig mig var den dagen bättre an vad jag hade trott. Själv uppträdde jag med Nicole och målade ansiktsmålning på massa barn. Måste säga att det var väldigt lyckat. Många hade stått och väntat jättelänga för att bli målade till tex en tiger eller kanin. Jag hade inte tänkt skriva så mycket om lördags eftersom jag inte har några bilder att lägga in, så det överlåter jag till Karim. Snällt  va?

Jag hade istället tänkt försöka berätta hur det är nu de två(?) sista veckorna av nian. Nu har vi bara lite skolarbete kvar. Rätta mig om jag har fel men nu tror jag bara det är ett litet svenskaläxförhör, en inlämningsuppgift i SO, ett idrottsprov och vi som har spanska, ett muntligt prov kvar. Sen kan vi nog andas ut. Det här med att lämna skolan känns på ett sätt så otroligt skönt men också ganska konstigt. Jag har gått i Slättgård under hela min skolgång och att efter 10 år börja i en ny skola helt plötsligt kommer kanske bli lite omtumlande. Jag har försökt tänkt på vad jag kommer sakna mest med skolan. För det första är det nog att eftersom vi är en sån liten skola kommer jag nog sakna att alla känner igen alla. Jag kommer nog också sakna att gå i grundskolan helt enkelt. Att det liksom går så mycket yngre elever på skolan. Kalla mig töntig nu men jag tycker om att se barn som leker i klätterställningar och som går runt och ser så söta ut. Självklart kommer jag också sakna min klass lite också. Det kommer ju aldrig bli samma sak igen när man kommer till skolan. Något annat som jag kommer sakna är nog att det bara tar lite mindre än tio minuter för mig att gå till skolan. Till hösten är jag tvungen att ta tunnelbanan till skolan och då tar det 10 minuter bara att gå till tunnelbanan.  Nu kanske det låter som att jag inte alls vill sluta, men självklart vill jag det. Jag känner på mig att det kommer bli roligt på gymnasiet. Det kommer bli roligt att lära känna nya människor och helt enkelt bara börja på en ny skola. Ny fräsch start liksom.

Det var allt från mig förtillfället. Jag hoppas ni har en skön långhelg.
Kramar

Orientering

(Fler bilder längre ner.)
Åååh! Känner mig helt
hängig och vill bara sova, men då kommer jag bara vakna mitt i natten, sen kommer jag inte sova... Hmm... Men bara för er skull skriver jag ett inlägg;

En helt underbar dag i dag. Ingen skugga föll över oss när vi orienterade oss hela vägen från Vårberg ända till Sätrabadet och vid det området. Jag tror alla vet hur en orientering går till men kan väl förklara ändå;

START
Man kan gå två och två, eller en och en. Men man får "högre betyg" om man går ensam, vilket jag tycker är ganska dumt eftersom alla bara träffas vid första kontrollen ändå... Men i alla fall - man får en karta med alla platser man ska hitta dessa "kontrollers". Den första hittar man ganska lätt så att man kan orientera sig lättare. Man tar en partner, får en karta, en bricka där man ska samla klipporna kan man säga och en maxtid, vilket oftast lägger sig runt 1-2 timmar beroende på kartan.



En karta man får. En smart grej är att man kommer ihåg var vattnet ligger, då kan man utgå från dit. Som typ "om vattnet ligger ditåt och vi precis tog kontroll 10 så måste 11:an vara ditåt". Till exempel. Triangeln innan 1:an är där man börjar och sedan går man, som man ser följer det ett mönster som ibland stöter på lite hinder och så, för att sedan då ta till sin kunskap, men eftersom området är så stort är det svårt om allting ligger huller om buller. Dessutom finns det ledtrådar bakom, som t.ex. "Vid stenen", "ner för stupet" och liknande.



Innan tar alla av sig all plus-vikt, dricker något, äter och står upp i led för att få sina kartor osv., för att "förhindra" bolagning så väntar man en kort stund efter varandra.

UNDER
Under ska man bara följa alla stationer som till slut leder till mål, eftersom den är konstruerad så.



Lite bakom några buskar eller något sitter en väldigt synlig, både från håll och nära, kontroll med "klippers" eller vad man ska säga som man ska "klippa" på brickan man får. Det är som nålar, t.ex. en triangel av nålar, fyrkant, en i varje kant och en i mitten osv., för att man ska kunna skilja dem åt för rättning senare, så man inte bara tar hur som helst.



Hit kom vi till slut, sedan efter en tid svängde vi in. Tills vi var ganska nära vattentornet i Sätra, och vi började från Vårberg - gaah!



Utsikten från busshållplatsen var jättefin och, som sagt, ingen skugga föll över oss.

SLUT
Efter att alla hade kommit in i målet så gick alla trötta själar upp mot bussen och väntade på den, snackade lite skit, värmde oss i solen och hade det trevligt. Nu är verkligen stämningen på topp, sådär innan man slutar och verkligen känner alla som mest. 
   9:an åkte sist med bussen eftersom vi kom sist. Eftersom terminen nästan är slut och vi haft så fullt upp hade alla orientering samtidigt. Så alla från 6:an till 9:an, men inte förstås 8:an för de fortfarande är på PRAO...Lotto-barn. (Att de har tur.)

Dagen slutade vid 1-2 och jag talar nog för alla när jag säger att det var riktigt skönt att komma hem efter det, speciellt om man sprang och verkligen kämpade på orienteringen.

Karim.

UPPDATERING: Nu har jag fått fler bilder från Linda som jag inte hade då jag skrev inlägget.







Tack Linda Brodén, 9 A!

Kanske ska jag inte skriva alls?

I dag hade vi en skön sovmorgon p.g.a. att F-3 hade orientering som klass 4-9 kommer ha i morgon. (De som inte vet var vi träffas är det 10.30 vid busshållplatsen framför skolan, år 9.)
  
Ska rapportera om det så bra som möjligt så ni får en inblick hur det är att gå en orientering, samtidigt som jag försöker få en bra tid! Vi får väl se hur det går ihop. Om det inte kommer förhinder skriver jag väl om det i morgon, håll ögonen öppna!

Annars kommer jag väl bara förbereda för Slättgårdsskolans Dag på lördag och göra ett så omfattande reportage som möjligt, jag kommer väl se er alla där, eller hur? Snåla inte heller med godsakerna, hälften av intäkterna från cafét går till vår barnby i Sri Lanka. Ni kommer känna er filantropiskt och kroppsligt stimulerade på samma gång :D, en skön upplevelse. Som när man pantar för både miljön och skänker en vital slant.
   Hoppas alla föräldrar fått information om vad som erbjuds, visas och uppdaterade om att man kan göra. Annars är det bara att ta en titt på www.Slattgardsskolan.se, haha, Slattgards... Tror det kommer bli större än någonsin! 12.00 - 16.00, don't miss it.

Sen har jag fått lite klagomål om min blogg. Vissa av er påstår att jag skriver om saker som inte allt tillhör Slättgårdsskolan. Såhär ligger det till: Jag och Ebon kom fram till att jag bara behövde skriva 1-2 inlägg per vecka. Som max. Alltså så skriver jag det mesta på övertid - varför? Jo, för att jag att andra utomstående läsare också ska ha i någon viss mån ha nytta av bloggen ifall att, för att jag vill upplysa mina läsare om saker de inte tänkte på innan, för att jag vill sätta igång en viktig politisk debatt, för att jag vill tipsa och ge underhållning till mina läsare, för att jag gillar att skriva i bloggen, och för att den här bloggen inte enbart handlar om Slättgårdsskolan men också om generella skolämnen - den här bloggen ska vara rolig också. Men visst, istället kan jag låta det stå stilla och inte skriva något alls. Så att man har något att läsa ungefär varje dag i alla fall, eller?
   Dessutom offrar jag mycket eftersom jag tänker så mycket och spenderar så mycket tid på bloggen. Och on top of that finns det inte alltid mycket att skriva om, lärare kommer inte och ger förslag om saker jag kan skriva om, jag har inte tid heller, har ton med läxor och ett liv! Så, take it or leave.

Det blev succé för cafét än en gång! Nu har många varor kommit, men det är inte allt. Igen var det alla från 6:or till 9:or som fanns på plats som spelade pingis, samtalade, åt, vilade och gjorde det man alltid gör på rasterna, i en mycket roligare miljö helt enkelt. Snart kommer ju spelkonsolerna, Wii:n och Xbox:n 360, då kommer det bli helt fulländat.

Tog bilder igen:



Kanske inte har nämnt det men cafét heter Café Mammut som gick igenom med Joakim (9 A) i spetsen! Hahaha, vi som inte trodde det skulle ske, men på Slättgårdsskolan är allt möjligt! Hadid har designat skylten. Nästa år blir det ett nytt namn, men visst är det vulgärt? Haha.





Den aktuella prislistan, eftersom inte allt har kommit så är den inte officiell, så det blir kladd-prislistor tills vidare.



Någon gång ska jag testa alla varor och recensera, om jag orkar och visar provexemplar. Men såhär såg köket ut. I påsen finns det nudlar, som än inte erbjuds förrän allt har kommit. Peter gjorde goda mackor med många pålägg!



Skööön stämning!

Jag får väl säga som Ebon, en politisk korrekt skola helt enkelt.

Karim.

Precis vad vi behövde...

Slättgårdsskolan är, hur ska jag säga det... "Avlång." Vi har inte stora, höga byggnader där man träffar alla, stora uppehållsrum där alla träffas, en "officiell" skolgård där alla leker, inte någon gemensam plats där alla från 6:an till 9:an kan träffas - tills nu.
   När jag observerade och fotade cafét som nu öppnat och alla runt det från höjd såg jag en väldigt vacker sak - gemenskap. På ena sidan spelade 9:or, 7:or, 6:or, (8:or är på PRAO), spelade pingis, skrattade och skrek (vänskapsfullt). På andra sidan satt olika personer från olika klasser och samtalade om allt mellan himmel och jord med deras kostnadsfria cappuccino hårt omgreppade av de värmande händerna.

Japp, cafét har öppnat, och vi har kommit långt i utvecklingen. Elever är mer självständiga, vågar mer och kommer lyckas bättre i framtiden rent socialt. När jag var liten pissade jag på mig när de höga konturerna av äldre elever gick förbi. Ett minne blott tydligen.

Kanske överdriver jag. Trots allt, vi är en liten skola där de flesta känner varann. Och även om de yngre är, helt ärligt, riktigt jobbiga from time to time, är det roligt att vi är människor dem ser upp till, vilket skapar ansvarsroll. I större skolor, som jag själv har erfarenhet av, finns fortfarande hierarkin. De äldre eleverna har sitt område, de indikerar om det genom höga skrik, våldsamma rörelser och blickar. Men här skojar de yngsta med de älsta, lärarna samtalar med elever - åldersramarna är utsuddade - individ som indidiv.


I alla fall... Självklart tog jag bilder och har några diskussionsfrågor. Här är de bilderna jag valt ut:



Peter brygger lite pulverkaffe till Ilyes och Nicola. Eftersom varorna inte hade kommit vid den tiden smugglade Peter in en låda pulverkaffe från Eftis, men nu har de kommit och säljs i morgon hoppas vi.



Ilyes och Nicola var inte de enda som ville ha...



Ruset ledde till mycket pingisspelande, kollar ni noga ser ni Ia och Goran vid cafeterian :).



Final pågår, därför alla sitter. Man kan även se cafeterian från sidan, ser lite större ut egentligen, ser lite liten ut på bilden...



Andra sidan, den lite mer lugnare, samtalar man och tar det lugnt. Eller vilar.



Här ska det kopplas in spelkonsoler (Wii och Xbox 360) på TV-apparaterna från Samsung. Fint va?

Ja, så såg det ut och så kommer det att se ut. Det var ganska fullt i dag, även om inte alla var där. Det kommer behövas mer soffor, fler ställen men kan vara på och ett bra system. Speciellt när 8:orna kommer tillbaks.
   Sen är det en annan sak jag är väldigt besviken över. Jo, på sockerfascisterna som härjar på skolan. Inga normala kokosbollar - inget choklad över hvuud taget. Ingen Cola eller light-läsk överhuvudtaget, eller kanske vanlig sockerdricka/liknande. Det sista vi kom fram till var nyttig morotskaka, om man tänker bakelser. Sedan fick vi inte på något sätt "konkurrera" med matsalen. Vi fick inte sälja korv med bröd, då man kan ha korven kvar i kastrullen och beställas på plats, ev. värmas i mikron. Ingen glass heller. Ingen skön, kylande glass som ska jämna ut solens hetta. Men samtidigt får barn astmabesvär i våra lokaler...hmm. Men samtidigt får vi ha sockerbomber som kaffe?

Jag ska ta upp alla frågor på elevrådet för att få ett så bra café som möjligt. Har ni några frågor jag kan framföra till elevrådet är det bara att maila på [email protected].

Karim.


Finanskris? Vadå finans? Vilken kris?

Sitter sömnlös men högt uppdaterad av CNN hela natten, när jag stötte på en riktigt grym bildspecial med ljud, från SvD såklart.

Här hittar ni den. Dock måste jag säga att det tog fart innan 9/11. Han nämner en viktig sak, subprimelån, som infördes med Bill Clinton i spetsen (1994). Han nämner även inflationens nya offer, fastighetsmarknaden. Visserligen har jag skrivit en uppsats om det, just om depressionen 1930 (börskraschen), men det är inte så otroligt komplicerat som det verkar.
   Det är en otroligt förenklad version om finanskrisen, men ändå väldigt informativ. Warren Buffet sa i en intervju från CNN: "Jag ångrar mig. Läget börjar bli bättre nu. Förr låg vi i en kvicksand och fortsatte neråt. Men en bil har dragit upp oss och kvar har vi massa skador som kan ses som slagen mot marknaden. Vi kommer klara oss, senast nästa år, men som mannen som blev uppdragen ur kvicksanden kommer vi ha skador." Så läget ser bra mycket bättre ut nu än i mars och framtiden ser ljusare ut, kommer vi lära oss något av det här? Förmodligen inte, men vi klarar oss.



Vad säger bilden er?

Karim.

Trycka på en knapp, det kan ni väl?

När jag hade köpt en Cola på Coop, Skärholmen och skulle panta den (för miljön), märkte jag en sak som jag inte sett på länge. Senaste gången jag såg knappen var nog 2 år sen i en Coop i Farsta. Jo - biståndsknappen.

Vi vet alla hur bortskämda, dryga, ytliga vi här i Sverige är, den enda gången de flesta hör talas som välgörenhet är när den söta programledaren på Faddergalan pratar om det.
   I dag slängs flaskor/burkar värda 100 miljoner kronor i sopporna. Inte bara det, utan kunde hjälpt miljön 100 miljoner gånger mer. Varje flaska hjälper.

Men nu handlar det inte om den stora bördan av att bära en flaska till en affär, utan om miljön och fattigdom. Kooperation utan gränser, min absolut favorit välgörenhetsorganisation, har skapat biståndsknappen. Eftersom att lyfta luren, sms:a och skicka brev är för jobbigt, så räcker det nu med att trycka på en knapp. Den är gul, finns på Coop och hjälper hur många som helst. På Kooperation utan gränser kan man hitta en prislista "15 kronor för att ett barn ska gå i skolan" osv.
   2008 gav de som tryckte på biståndsknappen 3,14 miljoner kronor. Vilket enligt mina beräkningar ger 209,333 barn en skolgång. Sen har vi de som bidrar till Kooperation utan gränser, vilket du också kan göra här!


Även om jag tycker det nästan är fördjävligt att de inte har Kongo-Kinshasa som biståndsland, så tycker jag det är en riktigt bra organisation. De bidrar med kunskap, verktyg och invånarna själva är arbetskraften. Kunskap och verktyg är det enda som de inte har, tiden, råvaror, arbetskraft och viljan till en bättre tillvaro finns där! Att bara spontant matbomba en by för att inte göra något sen är som att vifta George Clooney framför en nunna - det är det som gör att de känns som dem här "djuren" som måste matas.

Jag trycker på biståndsknappen för en bättre värld, vad gör du?

Karim.

Tips, länkar och klipp!

Tänkte köra något varje lördag där jag tipsar om några sidor, visar några sevärda YouTube-klipp och skickar några länkar.

Veckans YouTube




Det är många som börjar leta efter gym nu när de flesta börjar bli 16 (i 9:an) och jag hittade ett jättebra klipp, med både nya och gamla övningar. Eftersom den är gjord/sponsrad av hemsidan http://www.iwantsixpackabs.com/ drar jag slutsatsen att det är mag-övningar. Testa! Skulle dock inte rekommendera deras hemsida...men deras YouTube-kanal är sevärd.

Veckans artikel

När jag ändå skriver i tränings-andan kan jag väl ändå visa den här artikeln: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2856899.svd. ...vet du verkligen vad som finns i den där Rebullen och om sportdryck verkligen hjälper?

Veckans skolmedel

Glöm Lexin eller någon annan halvdan svenskt-engelskt-lexikon. www.Tyda.se är den bästa översättaren från svenska till engelska jag någonsin använt. Det finns översättningar, uttal, böjningar, synonymer, exempel, forum, allt! Jag rekommenderar den starkt om man ska göra någon uppsats på engelska.

3 kategorier den här veckan, har inte hunnit samla så mycket än. Nästa lördag får ni nya tips, länkar och klipp ;). 

Karim.


Vänstern är full av bullshit

*Host, host*. Sitter hemma och som tur har kånkat mig själv till datorn. Har en jättebra story, men jag förstod att jag blev tvungen att gå hem när jag hostade så mycket att ja...saker kom ut i tunnelbanan. Inte bra. Läs på måndag, då är cafét öppet och förhoppningsvis min story också :D. Read or die.

Men jag hann komma hem för att se reprisen av Debatt som sändes i går. Handlade om arbetslösheten hos ungdomar. Och självklart var politikerna där för att lansera sina olika sätt att komma till samma mål, att stagnera den uppkommande ungdomsarbetslösheten.
   Vänstern och högern var där. En av de 3 orsakerna, som de sa, till arbetslösheten (vill inte dra in skatter, ingångslöner, LAS och andra saker), var utbildningen. Att ungdomar hoppar av skolorna, oftast från yrkesförberedande utbildningar, och sedan blir långtidsarbetslösa och när man har varit det i ungefär 1, 2 år är man cold turkey på arbetsmarknaden - man är helt utslagen.

Den saken jag inte gillar är när vänstern sitter där och ljuger som de ynkryggar dem är. De säger att ungdomarna inte får praktik, lärningsutbildningar, kontakt med näringslivet osv. Men när högern presenterade den nya gymnasieskolan, där de som går yrkesutbildningar ska ha mindre teori och mer praktik, mer yrkesutbildat och mindre teoretiskt (anledningen de hoppar av), är vänstern självklart där reflexivt och säger emot. Det kostar skattebetalarna pengar att elever byter skolor hit och dit, hoppar av, socialbidrag, studiebidrag, A-kassan och allt det där, och det är en tjänst för själva eleverna - vad är vänsterns problem? Ja, och självklart måste vänstern höja skatterna för att ha råd med sina idiotiska förslag.

Visst, det är en dualism. Det måste finnas en vänster och en höger; Men bara för att högern kommer med ett bra förslag, måste inte vänstern säga emot bara för att vara emot. Det handlar om mer än deras stolthet - det handlar om ungdomarna. Så, jag hoppas regeringen sitter kvar efter 19 september och jag slår vad om att alla 95:or håller tummarna omedvetet, för om de vinner kommer de komma in i en skitgrym gymnasieskola. Och om de inte gör de hoppas jag högern slutar komma med bra förslag så att de måste säga något annat.

Frågor och svar om den nya gymnasieskolan kan man hitta på SvD:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2810937.svd

Ha en riktigt skön fredag och en avslappnande helg! Karim.

Arriba, arriba!

Uppdatering: Vi har fått tillbaks resultaten från nationella (Svenska & Engelska). Klar med alla matte-nationella. Närmare de första NO-nationella (det är på försök. Det står på Skolverkets hemsida att läraren inte behöver ta del av resultaten. Om det går bra med proven kan de tänka sig ha kvar de nationella i NO, alltså Biologi, Kemi och Fysik). Vi har börjat för låten 9:orna ska sjunga på avslutningen, vilken det är får ni se. Förberedelser för Slättgårdsskolans Dag - 40-årsjubileum. På måndag öppnar cafét om allt går som planerat. Det har snart gått en vecka på 8:ornas PRAO.

En lika seg torsdag som vanligt. Dagen börjar med att den sista danslektionen drar igång, salsa dansas för fullt i tältet. Tog tyvärr inte del av det, istället låg jag förblindad och förtrollad i drömvärlden hemma i Skanstull, men till nästa lektion kom jag till. Hatar min väckarklocka, aka min mobil.

Så nu är den sista danslektionen över. Har inte gjort något stor över det, we all know the routine. Dock måste jag medge att det är ett bra initiativ det hela, ger en kreativ prägel på den otroligt fyrkantiga läroplanen. Dans, skratt, svett, nervositet, glädje - 4/5 till dansveckan! Är nog ganska ensam om det, några i klassen har tydligen inte fått vaccinet än mot det motsatta könets baciller (?), väx upp!

Idéer bubblar i hjärnan. Måste få in småglinen i det här, tror jag har något på tungan men det kommer inte fram... I morgon skriver jag något om dem, jag tror jag har en idé.

Bloggen är tråkig. Jag vet. Kameran har krånglat i tre dagar, och typ låst sig eller något. Men jag har fixat det nu, hoppas inte regeringen hackat in i mina kamera eller något...hmm.

Ha en skön kväll och en skön fredag! Karim.

"Those who can, do. Those who can't, teach."

Japp. Citatet som kanske förstört hela ryktet för lärare, som kanske gör att endast 1,5 söker till varje lärarplats i Sverige medan det i Finland söker 3, 4, 5, 6 till varje plats, (har faktiskt glömt...hahaha), men det var många fler. Dessutom vet vi hur otroligt låga lärares löner är, och hur kommunaliseringen av skolan faktiskt skadat skolsystemet och drabbar de som bor i sämre områden. Men...men... Det finns några absolut, skitiga, osociala, outbildade, oreflekterande, inskränkta, naiva, ansvarslösa, oförnuftiga, elaka, rasistiska, stinkande och helt enkelt dåliga lärare.
   Men det finns de som är precis motsatsen, de som gör skillnad, de som är lyhörda, de som ger mycket mer än läxor och undervisning, de som gör ett mänskligt avtryck hos en annan människa, är kreativ i sin utbildning, gör de långa åren i skolan lite kortare, ser utanför den tråkiga fyrkanten de flesta lärare lever i, tar läroplanen och vänder den upp och ner, ser varje elev som en individ och inte ser elever som en klass, lärare som ger förutsättningar att klara framtida problem, de som slår näven i bordet när de snackar med förhandlarna och ber om mer matteböcker, bra lärare helt enkelt.

Taylor Mali, poet (f.d. high school-lärare), visar i ett klipp hur mycket mer lärare faktiskt är och slutar med "teachers make a goddamn difference, now what about you?".



Karim.

Typ 15 år och ute i gymnasiedjungel?

"VI ERBJUDER RESOR, PRAKTIK OCH FULLT LÄRARLEDDA LEKTIONER, VI LIGGER ÄVEN CENTRALT I STOCKHOLM", "FRISKOLOR HÅLLER INTE MÅTTET. VI ÄR EN STARK, KOMMUNAL, MODERN OCH ROLIG SKOLA MED ANOR. HÄR FÅR DU EN GEDIGEN UTBILDNING OCH MASSOR AV NYA KOMPISAR", "DET HÄR HAR VARIT DEN BÄSTA TIDEN I MITT LIV! JAG BYTTE SKOLA 3 GÅNGER INNAN JAG HITTADE DEN HÄR, OCH HÄR PASSADE JAG IN DIREKT. DU BLIR INTE OSYNLIG HÄR, OCH HÖGSKOLORNA BARA GAPADE EFTER MIG EFTER STUDENTEN. HÄR ÄR DU NÅGON! EVA SVENSSON, ELEV".
   Ja, visst är allt lockande. Resor, friskolor, modern, stark, praktik, självförverkligande och det finns inte bara en skola som erbjuder dessa saker heller...

Det finns mer än tusen utbildningar och nästan tusen gymnasieskolor. 17 nationella program och med det kommer massa beslutsångest. Det finns inget facit, du kan inte bläddra längst bak i boken och hitta svaret, du måste välja själv.

TA BAKVÄGEN
Om du fortfarande nu sitter som ett frågetecken med lite mer än en vecka kvar till sista gymnasieomvalsdagen, måste du ta andra vägen; Ta bort alla program du inte vill gå på. Jag, till exempel, är en riktig samhälls-nörd, praktiskt och estetisk arbete - inte direkt lika roligt för mig. Då kan jag ta bort bygg, el, energi, estetisk, fordon, hantverk, hotell- och restaurang, industri, livsmedel, media, naturbruk, omvårdnad och teknik. Så lätt tog jag bort så många grejer som jag inte vill ha. För du frågar ju dig: "Vilket program ska jag ta?" Istället kan du fråga vilka du inte ska ta, så blir valen färre. Man kan även göra fördel/nackdel-lista, t.ex.: Fördel (bättre högskolechanser), nackdel (hårt plugg). Kan man även göra med skolor, (nära till skolan) respektive (tidiga mornar).
  
EFTERGYMNASIALT?
Nu måste du ställa dig en framtidsfråga som kanske inte är helt lätt att bestämma nu men ändå: Hur länge vill du egentligen plugga? Är man otroligt skoltrött redan nu, har ögonen helt för ett praktiskt program och inte vill hålla på med massa teori och högskoleprov, kan man ta ett yrkesförberedande program som bygg, teknik (även studieförberedande, som en slapp natur), industri. Om man nu vill jobba direkt efter, eller kanske plugga efter som till exempel byggingenjör. Bara för att man tar bygg tar inte vägen slut efter gymnasiet, man kan plugga efter. Dock kan man behöva ta några extra kurser efter gymnasiet på komvux, eller ta dem under gymnasietiden om nu skolan erbjuder de kurserna.
   Eftersom samhälle och natur är så teoretiska är det lättare för de som går de programmen att välja ett annat program eller plugga efter. Om du går bygg tar du kanske en mätningskurs, medan om du kanske går på samhälle går du en vanlig historia B-kurs, den ena är inriktad och den andra mer allmän. Så om du vet att du inte vill plugga efter, samhällsfrågor är det mest uttjatade som finns och vill jobba praktiskt kanske så är bygg eller liknande bra.

TÄNK INTE PÅ JOBBEN
Tänk inte på framtida jobb! Min mamma tjatar om att det inte kommer finnas jobb för ekonomer osv., men konjunkturerna, trenderna och jobben kommer och går. Det kommer nya jobb hela tiden, och är man bra på det man gör så får man jobb. Det svänger hela tiden. Dessutom kan det gå det andra hållet, de kanske är brist på ekonomer, vem vet?

DIN ÅSIKT STÅR I CENTRUM
Som tur har jag inte föräldrar som lägger sina näsor i blöt. Att lägga sin näsa i blöt är ju att lägga sig i saker man inte har att göra, och helt sant, föräldrar har inte något med gymnasievalet att göra. Förstår inte ens var detta har kommit. Visst, om man kanske har en überhård familjedriven gård på landet som håvar in mycket pengar och har 5 generationer bakom sig och man vill att sina barn också ska jobba där, kan man förstå om föräldrarna vill att man ska ta naturbruk. Men om en, akademisk förälder då, bestämmer att ens barn ska gå natur bara för att den ska bli "något" och bli läkare som den själv, är det bara dumt. Visst, man kanske gör en besviken. Men å andra sidan, vem bad föräldern att skapa dessa förväntningar, planera ens liv och bara bestämma? Det är din framtid, det är dina tre år och det är ditt val. Ta ställning, annars kommer du ångra dig.
    Men visst, man kan lyssna på sina föräldrar, ta råd, vägledning. Men när de börjar ändra i valen och ifrågasätta saker är det fel. De måste låta dig komma in.


"OKEJ, MEN SKOLORNA DÅ?"
Jag känner många som bytt skola för att grejer inte var som de förväntade sig, maten var dålig, eleverna var inte så lika de själva, de mött rasism i vissa fall, hittade en bättre skola, lärarna och liknande. Självklart kan man inte veta allt, och i broschyren står det inte "I VISSA FALL BLIR ELEVERNA TRAKASSERADE PÅ SKOLTID". Men rykten, det man hör, ser, möten, öppet hus hjälper en att få en bra uppfattning. När jag till exempel gick på Mikael Elias vid öppet hus-säsongen, var det bara propra föräldrar som antecknade med deras Östermalm-ungar som såg ointresserade ut, det hjälpte mig få viss en uppfattning om vilka som faktiskt går och skulle gå på skolan. Såna vill jag inte gå med. Sen är rykten inte alltid sanna, men t.ex. det som går om Östra Real, om att det bara går "brats" och s.k. fjortisar och att alla är indelade i grupper (klickar, som tjejen på öppet hus själv sa). Såna vill jag inte heller gå med, men jag prioriterar tre roliga år lika mycket som en bra skola, och massa gruppindelningar gör inte direkt skolan rolig, inte miljön något bättre heller.
    Nu är det kanske lite försent att gå på öppet hus, de senaste som hade öppet hus hade det i slutet av april (nu är det maj). Men jag har också stött på stora "!?!?!?!?". Vissa skolor som inte alls varit som jag önskat och förväntat mig, men det måste man se för att veta. Just skolan är inte så akut, man kan alltid byta och oftast blir man inte besviken, man blir oftast på andra saker, som elever, lärare. Dock kan man ta reda på information om skolor, på internet också. Sen finns det sajter där man kan jämföra skolor:
http://www.skolvalet.com/
http://www.utbildningsinfo.se/sb/d/195/a/104
http://www.gymnasiekvalitet.se/

OROA ER INTE FÖR MYCKET
Gymnasievalet är inte så seriöst som det oftas sägs. Många som i dag är ekonomer, lärare och andra yrken tog linjer som inte alls sysslade med samma sak. 3 år i skolan gör dig inte till ekonom, lärare eller något annat, vissa yrkesförberedande saker ja, men inga stora saker. Det är obligatoriska kurser, breda linjer och inte så otroligt inriktat. Man ska få ett bra "hum" efter gymnasiet i alla fall, vilket de flesta får. Man får testa lite helt enkelt. Många lärare, väldigt många, lärare på Slättgårds har gått komvux. Det kan vara temporär skoltrötthet under gymnasiet, annat problem eller liknande. Gymnasiet bestämmer inte ditt liv, den vägleder dig i livet och in till arbetslivet. Det sägs att gymnasietiden är de bästa tiden i ens liv, och det tror jag den kommer vara också. Nya kontakter, nytt umgänge, nya vyer, nya intressen. Gymnasietiden är rolig också, inget livsavgörande, permanent så...
   Visst, sen finns det många djupgående saker som vilka erbjudanden skolor har, vilka språk de erbjuder, struktur i programmet (karaktärsämnen, basämnen, inriktning, individuella vall m.m.), vilka kurser de erbjuder för att kunna komma in på ett visst högskoleprogram, om de är kommunala eller inte, vilket arbetssätt de har, vilken inriktning de har, om de erbjuder datorer eller inte, om de erbjuder läxhjälp eller extra lektioner, hur lokalerna ser ut och andra faktorer. Det gäller att vara påläst om man ska få ett så bra gymnasieval som möjligt. Som sagt: Som man bäddar får man ligga...
   Men samhällskunskap, naturvetenskap, bygg, estet, ser likadana ut på alla skolor. Dock kan de ha olika "inriktningar", vilket inte utgör så stor del av programmet. Men ur den synvinkeln spelar det ingen roll, det är likadant överallt.



LITA PÅ MAGKÄNSLAN! Karim.

Respons!

Ja, nu har vi fått lite respons. Tack alla som ger positiv feedback, roligt att höra att ni gillar bloggen och jag planerar och researchar för fullt om massa framtida inlägg. Så tro inte att vi inte tänker på er, jag gör det i alla fall och tror att Frida gör det också! Som ni ser drar jag riktigt ut på alla ämnen eftersom den här bloggen är helt ny, vi testar olika saker och ser hur folk reagerar men snart kommer det bättre och regelbundna inlägg. Det är så mycket just nu, så att man nästan inte hinner blogga. Men det känns skönt att vi i alla fall har tagit fram bloggen nu, så de som tar över den inte behöver krångla med den.
   De som har problem med gymnasievalet kan kolla in den här bloggen, lanserar en gymnasieguide snart. Gymnasievalet är mer viktigare nu än någonsin.

Jag hoppas alla vuxna har deklarerat och röstar i EU-valet! Och nej, man får inte svininfluensa av att äta fläsk. Men om det är en brun man med en sombrerohatt på paketet kan ni väl avstå.

P.S., UV-ljus från solen framkallar rynkor snabbare. Tänkte bara säga det sådär innan sommaren, jag vet att ni älskar mig.

God natt! Karim.

RSS 2.0